Design for Non Designer

Sebagai usahawan, kita tak perlu pakar dalam membuat semua benda kerana resource yang paling limited dalam dunia adalah masa. Tak cukup masa nk buat semua. Namum untuk berkembang, asas kpd semua yg terlibat dalam perniagaan perlu tahu.

Contohnya saya seorang designer, perlu kuasai ilmu operasi bisnes design untuk setup sistem yang baik supaya boleh hands down kepada team designer yang lebih baik, untuk deliver servis yang lebih baik dengan masa yang lebih pantas. Juga ilmu pemasaran, jualan dan networking kerana ini adalah tugas hakiki seorang usahawan.

Dalam masa yang sama saya cuba untuk kuasai ilmu asas perakaunan sebab arah tuju bisnes sepatutnya berpandukan nombor-nombor yang direkod walau ada team admin/account untuk membantu ke minute details. Saya perlu tahu bagaimana untuk berkomunikasi ttg akaun saya dan bagimana untuk buat decision yang baik berdasarkan nombor.

Saya perlu belajar tentang filing, copywriting, time management, staff monitoring dan macam-macam. Yang mana nak belajar dulu? Ikut prioriti masing-masing.

=====================================

28 Julai ini saya akan berkongsi tentang skill grafik design (sgt hands on), asas branding dan trademark yang saya percaya boleh membantu ramai usahawan diluar sana membentuk jenama mereka dengan lebih baik.

Highly recommended utk usahawan yang selalu buat marketing online, yang sedang develop produk, yang baru buka kedai, mahupun yang sudah lama berniaga dan mahu upgrade visual identiti kepada yang lebih baik

=====================================

Jom Share