axpicblog-featured-image-07

Terapi Stress

Bila stress buat kerja, saya suka tgk hasil-hasil design packaging dan logo yang cantik di behance, instagram dan google. So saya boleh visual ke mana arah standard design yg saya nak capai. Visual therapy. hehe. Apa rakan2 saya buat kalau stress ya?

axpic-blog-logo-design-6-06

5 Bintang!

Siapa yg cipta sistem bagi bintang kat budak2 sbg reward kalau buat homework cemerlang? Genius! First time cikgu taska buat aktiviti tulis huruf cina and bagi bintang kat Maya. Masuk2 kereta petang tadi terus dia ckp: “Papa!” “Ye? Maya ada hadiah utk papa ke?” “Bukan.. Tengok ni. Maya dapat 3 bintang!!! Cikgu bagi” “Wowww!” “Mama mana?” (tak sabar nk tunjuk …

axpic-logo-design-blog

Mematerializekan Jenama Anda

Satu idea adalah hanya satu idea jika ia dalam fikiran anda. Tetapi ia adalah satu perbezaan yang nipis apabila anda menulisnya. Ia adalah idea pertama, dalam bentuk dakwat atau dokumen dalam komputer. Orang ramai boleh memahaminya. Dari segi penjenamaan, identiti perniagaan anda adalah hanya satu idea sehingga logo anda direka dan diterbitkan untuk dilihat oleh pelanggan. Itulah langkah pertama mematerialkan …

axpic-logo-design-blog-2

Design for Non Designer

Sebagai usahawan, kita tak perlu pakar dalam membuat semua benda kerana resource yang paling limited dalam dunia adalah masa. Tak cukup masa nk buat semua. Namum untuk berkembang, asas kpd semua yg terlibat dalam perniagaan perlu tahu. Contohnya saya seorang designer, perlu kuasai ilmu operasi bisnes design untuk setup sistem yang baik supaya boleh hands down kepada team designer yang …