suasana

Titik sentuh Jenama #4: Suasana

Titik sentuh Jenama #4 — Suasana — Suasana pon pengaruhi jenama? Yes! . Apa beza mi goreng mamak ngan mi goreng kat hotel? Kenapa satu RM5, satu RM25? Sebab ambience hotel sangat selesa. Suasana yang kondusif. . Suasana kedai Suasana tempat meeting Suasana tempat bekerja Suasana kemudahan di tempat kita (tandas, tangga, meja makan) . Bukan bermakna kita perlu spend …

blog

Titik Sentuh Jenama #3: Promosi Jualan

Promosi! Promosi! Titik sentuh Jenama #3 — Promosi Jualan! — Jika kita tidak dikenali, bagi benda free pon belum tentu orang nak. Tp jika orang tahu value produk/servis tu dan kita bagi promosi yang baik, bukan saja akan buat sale, malah menjadi touchpoint jenama kita. . Beberapa jenis promosi yang biasa dibuat: 1) Diskaun: Berikan penurunan harga sedikit % atau …

blog

Titik Sentuh Jenama #2: Blog

Titik sentuh Jenama #2 — Blog — Tempat perkongsian ilmu melalui penulisan di platform online, Membina tribe sambil bertukar maklumat khusus, berita semasa, resepi, diy, pengalaman dsb. . Wordpress Blogspot Website sendiri. . Tak ramai yang mampu tulis secara konsisten dalam tempoh masa yang panjang. Perlukan originality dan pengisian yang orang nak baca. Jika betul caranya, blog bukan sahaja membina …

axpic-brand-touchpoint-1-media-sosial

Titik Sentuh Jenama #1: Media Sosial

Titik sentuh Jenama #1 — Media Sosial — Ini semua orang tahu dan kebanyakan usahawan sudah mula aktif menggunakan media sosial. . Facebook Instagram Twitter Whatsapp Telegram Youtube Dan lain-lain . Lebih banyak pelanggan mengetahui tentang sesuatu jenama melalui medium ini berbanding medium lain. . Jaga nama baik masing-masing di media sosial

attachment-1

Brand Touchpoints

Titik Sentuh Jenama Sebagai peniaga atau usahawan, dalam sedar atau tidak, kita mesti dah ada brand touchpoints. Brand touchpoint ni adalah apa saja platform dimana pelanggan bergesel bahu dengan jenama kita dalam pelbagai cara. Jenama tak dibina dalam 1 hari. Logo yang cantik tak bererti apa-apa jika pelanggan tak nampak kat mana-mana. Visual identiti tak guna print banyak-banyak kalau orang …

axpic blog logo design 4

Bisnes boleh ditiru, Brand tidak.

Orang boleh tiru semua benda tentang bisness kita. Kecuali brand. Jadi, sila buat perkara berikut: 1) Trademark logo anda di MyIPO Dan fahami kelebihan trademark. 2) Pastikan domain name utk brand anda masih available www.________.com atau .com.my atau .my 3) Pastikan nama brand anda masih available utk didaftakan di social media spt facebook, instagram, youtube dsb.

Perbezaan jenama dan positioning

Jenama VS Positioning

Jika ditanya apa itu Jenama? Usahawan akan beri jawapan berbeza. Yang termudah: Apa sahaja yang orang lain kata tentang kita dan produk kita adalah JENAMA. Apa pula maksud pstrong>Positioning? Ia adalah SATU perkara yang kita nak orang ingat tentang kita. Contohnya kita membuat servis catering, kita boleh positionkan jenama kita sebagai catering yang menyediakan makanan negeri sembilan asli. Walaupun kita …

axpic-logo-design-blog-3

Hebatnya jaringan/network bagi usahawan

Our Network Is Our Net Worth Pernah dengar? Sebagai usahawan, mana mungkin kita dapat capai impian yang besar secara berseorangan. Biasakan bergerak dalam pasukan. Siapa yang kita selalu kelilingi bakal menjadikan kita berjaya atau gagal. Bukan tujuan kita mengenali seseorang untuk menjual produk/servis pada orang itu. Tapi orang-orang di belakang kenalan itu mampu melonjakkan kita kepada tahap lebih tinggi dalam …

axpic-logo-design-blog-5

Buat ikon desktop mengikut logo anda

Assalamualaikum semua. Saya percaya ramai dari anda yang ada laptop atau desktop yang digunakan khas untuk bisnes, betul? Kadang-kadang banyak sangat folder di desktop sampai kita sukar untuk mencari folder penting yang dicari. Sebenarnya sangat senang untuk buat ikon khas mengikut rekabentuk pilihan anda. Saya cadangkan untuk gunakan logo perniagaan anda untuk folder dimana anda meletakkan file-file atau data berkaitan. …

axpicblog-featured-image-07

Terapi Stress

Bila stress buat kerja, saya suka tgk hasil-hasil design packaging dan logo yang cantik di behance, instagram dan google. So saya boleh visual ke mana arah standard design yg saya nak capai. Visual therapy. hehe. Apa rakan2 saya buat kalau stress ya?